Inca Trail

Wegen
De wegen zijn meestal goed, maar je moet zeker ook rekening houden met onverharde wegen, oneindig lange wegen, provinciale wegen in slechtere staat…. In en rond Buenos Aires zijn de meeste wegen goed. Ruta 40 (cuarenta) loopt langs de Andes van Noord naar Zuid en is zowat de belangrijkste weg in Argentinië evenals de Ruta Nacional 3 langs de Atlantische kust tot in Ushuaia. Er zijn nog steeds stukken van de R40 die niet geasfalteerd zijn, maar binnen enkele jaren zal dit verleden tijd zijn. Een 4x4 auto huren is enkel voor bepaalde routes nodig.

Veiligheid
Argentinië wordt beschouwd als één van de veiligste landen in Zuid-Amerika. Buenos Aires is een grootstad en daar gelden dus dezelfde regels als in andere grootsteden. Geen problemen in het binnenland, meestal rustig. Uiteraard moet je steeds je gezond verstand gebruiken: de echt arme wijken vermijden, ’s nachts niet op straat, oppassen voor zakkenrollers bij trein- en busstations, geen opzichtige juwelen en horloges of fototoestellen dragen....  In geval van arrestatie, bijvoorbeeld na een verkeersongeval, kan de ambassade informatie geven over de rechtspraak en verdere gang van zaken.

Vangnetten
Argentina Travel Center heeft bewust extra veiligheden en vangnetten ingebouwd. Onze plaatselijke correspondenten zijn 24h/24h beschikbaar en volledig op de hoogte van jouw reis. We stippelen de routes zo uit, dat je steeds makkelijk voor donker je volgende overnachtingsplaats bereikt. En last but not least: de accommodaties die we selecteren zijn veilig gelegen.

Elektriciteit
220 Volt is hetzelfde als in Europa. Het is aan te raden om een wereldstekker mee te nemen omdat er verschillende soorten stopcontacten zijn. Wereldstekkers kan je kopen op zowat elke internationale luchthaven.

Geldzaken en fooien
De Argentijnse peso is de gangbare munt. 100 ARS komt ongeveer overeen met 0,92 EUR (06/04/2021). Voor een correcte wisselkoers, klik even op www.xe.com. Hou er wel goed rekening mee dat deze koers sterk onderhevig is aan schommelingen.


Euro’s of US dollars kan je omwisselen op de luchthaven, in banken, hotels, wisselkantoren of casas de cambio. Neem geen al te grote bedragen cash geld mee! Banken zijn open van 10u00 tot 15u00 en in het weekend gesloten. Kredietkaarten Visa, Mastercard, American Express en Diners zijn de meest gebruikte kredietkaarten en je kan er zonder problemen mee betalen of geld afhalen uit de geldautomaten Ook je bankkaart met optie Maestro (even laten updaten bij je bank voor vertrek) kan hiervoor dienen. Travellers cheques worden zeker niet meer aangeraden .  


Het is de gewoonte om 10% fooi te geven in bars/restaurants en om iets te geven aan portiers, bagagedragers, taxichauffeurs....

GSM en mobiel bellen
In Argentinië vind je overal wel internetcafés om te surfen en mailen aan goedkope prijzen. Ook bieden de meeste hotels, al dan niet tegen betaling, WiFi aan. Met een doorlopend Europees abonnement spring je normaal op de lokale providers, houdt er wel rekening mee dat je niet overal bereik hebt. Indien je veel belt, is het aan te raden in een lokale luchthaven of in de straatkiosken in Buenos Aires, een SIM-kaart aan te kopen met een lokaal nummer. Wens je met je GSM mobiel te internetten koop dan extra internet airtime. Opletten is de boodschap want met je Belgische/Nederlandse abonnement kan je anders voor peperdure verrassingen komen te staan. Een satelliettelefoon is niet nodig.

Shoppen
Vergeet de siësta niet, van 13u00 tot 16u00 zijn zowat alle winkels gesloten. Dit geldt niet voor  Buenos Aires. Normale openingsuren van de winkels in Argentinië zijn van 09u00 tot 19u30. Supermarkten sluiten eerst tegen 22u00 en grote winkelcentra zijn het hele weekend open.


Argentinië is bekend om zijn uitstekende producten uit leder, antiek, zilver en designproducten. 

Reisdocumenten
Een geldig internationaal paspoort is vereist, nog 6 maanden geldig na de datum van terugkeer. Belgen en Nederlanders hebben geen visum nodig, ook niet voor de omliggende landen. Aan te raden is om steeds een kopie van uw paspoort mee te nemen. Als je de Iguazú-watervallen wil bezoeken langs de Braziliaanse kant, heb je een visum nodig (dit wordt ter plaatse geregeld).

Gezondheid
Voeding en drank zijn over het algemeen veilig en lekker. De Argentijnse steak is – zoals de Malbec wijntjes –wereldberoemd. Uit voorzorg geen kraanwater drinken maar mineraalwater.


Er is geen malariagebied in Argentinië en in principe gelden de aanbevelingen voor verre reizen; raadpleeg uw huisarts of het Tropisch Instituut.